Reiki tijdens je bevalling – een krachtige tool ter ondersteuning

Reiki tijdens je bevalling ontvangen kan net dat beetje steun zijn ter ontspanning, rust, vertrouwen en een extra ‘shotje’ energie geven waardoor je het allemaal makkelijker dragen kan.

Reiki tijdens je bevalling – wat doet het?

 1. Reiki stimuleert ontspanning en innerlijk rust, zorgt ervoor dat je spanning los kan laten wat een positieve uitkomst heeft op je bevalling.
  2. Reiki verwijderd negatieve energie, verwijderd energieblokkades waardoor het weer mogelijk is dat de geboorte-energie weer vrij kan stromen, helpend om de geboorte voor te bereiden.
  3. Reiki kan ingezet worden om vrede te hebben met de situatie, zoals hij zich voordoet in de bevalling. Je kunt nog zo goed voorbereid zijn en weten wat je wil (geboorteplan), maar we hebben geen controle op de situatie van de bevalling. Reiki kan daarbij helpen.

Reiki tijdens je bevalling – waar kan het bij helpen?

In Amerika is een arts die reiki bij haar bevallende patiënten heeft onderzocht. Uit haar aantekeningen blijkt dat van al haar vrouwen, reiki de kans verkleinde op ingrijpen met een interventie, de bevalling korter duurde, herstarten de gestopte bevalling weer en verminderde pijn of behoefte aan pijnmedicatie bij de onderzochte zwangere vrouwen. Zij zag daarbij:

 • Keizersnede percentage van 20% zakken naar 5%
 • Meeste van haar patiënten wilde geen pijnmedicatie meer
 • Snellere bevallingen

Hieronder een opsomming van zaken waar je bij kan denken, waarin reiki kan ondersteunen tijdens de bevalling bij:

 • Op gang brengen van de geboorte
 • Versnellen van de bevalling
 • Pijn vermindering
 • Ontspanning
 • Kalm en gefocust blijven in een ziekenhuis omgeving
 • Bereiken van een beter weeën patroon
 • Loslaten van de placenta
 • Het gronden in je lichaam, na een snelle bevalling
 • de ondersteuning van je geboortepartner, familieleden die aanwezig zijn
 • Vertrouwen in je lijf, jezelf, je omgeving en in je baby

Mijn eigen ervaring tijdens mijn bevalling van Vins

Ik had 14 uur lang voorweeën die ik makkelijk kon dragen. Pas na een wandeling begon er ritme in te komen en vanaf dat moment ging mijn 1e bevalling volgens het boekje: ongeveer 1cm per uur. mijn persfase vond ik het zwaarste, Vins was niet goed teruggedraaid en zat een beetje klem. Ik bleef maar persen en hij kwam niet verder, ik schoot letterlijk geen mm op. Het kosten mij bakken met energie en ik raakte langzaam uitgeput. Met een interventie van de verloskundige thuis, heb ik met mijn laatste beetje eigen kracht en energie, Vins toch thuis geboren kunnen laten worden. Ik dank de Reiki ook daarin, tijdens die laatste fase mij daarvoor opengesteld en tot mij mogen nemen. Voor mijn gevoel het laatste zetje geweest en een pakketje energie wat heel welkom was in die oh zo zware en vermoeide laatste paar minuten.

Vlak ook niet je voorbereiding uit! Mijn voorbereiding bestond uit een hypnobirthing cursus van Natuurlijkmamarieke in Rotterdam, wat voor mij echt een hele belangrijke mindset en ontspannen voorbereiding gaf, hetgeen vooraf aan de bevalling al zoveel gedaan heeft.

Wees je dus bewust van hoe beter jij je voorbereid, focust op ontspanning en vertrouwen, hoe makkelijker en mooier je bevalling zal zijn. 

Reiki is geen wondermiddel

Reiki zorgt er niet voor dat je pijn weggaat, of dat je binnen een uur kan bevallen. Het is geen quick fix zoals medicatie wel is (en waarvan de gevolgen voor ongeboren kindjes lang niet altijd al in kaart zijn gebracht!). Het is geen garantie dat het werkt en je kunt het ook niet manipuleren. Reiki doet zijn werk en ik kan dus niet reiki sturen met de intentie ‘geen pijn’ of ‘snelle bevalling’.

Reiki is een middel, een tool, om vrouwen die bevallen te ondersteunen, zodanig dat ze comfortabel, gerustgesteld en ontspannen zijn, hetgeen allemaal bewezen is dat een positieve uitkomst heeft op de geboorte en bevalling.

Wies Simons

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.